Originile voalului de mireasa. Importanta si simbolistica.

Visul oricarei femei este sa aiba o nunta perfecta, iar piesa principala din aceasta nunta trebuie neaparat sa fie rochia de mireasa. O rochie superba nu ar fi completa fara un voal pe masura. Dupa cum vom vedea, voalul are un trecut lung si surprinzator inca invaluit in mister.

voal de mireasa

Originile voalului de mireasa pot fi urmarite pana in Orientul Mijlociu, in care caz servea unui scop practic – acela de a proteja mireasa de soarele arzator si de praful din desert. In acele timpuri exista de asemenea posibilitatea reala ca femeile sa fie rapite datorita frumusetii lor, si era prin urmare prudent ca o femeie sa se acopere cu un voal cu scopul de a seĀ  proteja pe sine cat si pe sot de neplacerile provocate de privirile altor barbati.

Ajungand si in Europa, voalul si-a mentinut unele dintre rolurile sale vechi in timp ce a dobandit si altele noi (practice sau simbolice). Trasatura comuna a casatoriilor din Est si Vest in acele vremuri era faptul ca tatal sau rudele tinerilor se intelegeau, negocia si aranjau unirea copiilor lor. Cuplu norocos se intalnea deseori pentru prima data abia in ziua nuntii. Prin urmare este usor de explicat de ce s-a nascut credinta ca aduce ghinion daca mirele vede mireasa inainte de nunta. Si in Grecia antica si la Roma miresele purtau voal pentru a se proteja de ghinion, pentru a alunga spiritele rele sau deochiul.

voal de mireasa si perlaDesi de-a lungul istoriei au existat multe conflicte intre Europa si Orientul Mijlociu, schimbul cultural a continuat nestingherit. Cresterea Islamului a consolidat influenta araba in Europa, iar armatele cruciate din Europa au adus multe elemente culturale. Astfel a inceput voalul sa devina un articol de moda si poate chiar a fost purtat uneori pentru a atrage barbatii. Dar datorita asocierii dintre voal si anumite obiecte sau spatii – cum ar fi valul purtat de femeile musulmane sau de calugaritele crestine, voalul mireselor a ajuns sa simbolizeze virtuti cum ar fi castitatea, puritatea sufleteasca si modestia.

Cu cat ne apropiem mai mult de perioada renascentista cu atat observam mai mult ca nuntile tind sa isi piarda din importanta si semnificatia religioasa traditionala. In ceea ce priveste voalul de mireasa, chiar daca unele nuante simbolice raman, acestea au sensuri diferite. De exemplu, ridicarea voalului simbolizeaza predarea de catre tata tinerei caste viitorului sot. Dar chiar si acest lucru poate fi pus uneori in pericol de miresele care acum prefera sa isi ridice singure voalul in semn de egalitate cu barbatul.

In prezent, adaptandu-se la ritmul in care ne traim vietile, legaturile sociale si cele de rudenie par mai slabite, iar oamenii mai devin mai individualisti; voalul de mireasa pare sa-si fi pierdut din semnificatie fiind treptat inlocuit de voalete, accesorii florale sau palarii. Toata lumea pare acum mai degraba preocupata de aspectele estetice ale acestui accesoriu decat de cele traditionale.

Be Sociable, Share!

Taguri: , , , ,

Lasa un comentariu